PIlav iz tiganja

Pilav iz tiganja, iliti pilav koji se ne peče u rerni, jedno je od onih jela koje pravim kad god nemam vremena za smišljanje recepata i nabavku. Svi imamo takve dane - kad otvorimo frižider, a u njemu "ništa nema". U mom slučaju, u zamrzivaču se u uvek krije bar jedno-dva pakovanja piletine; neku vrstu pirinča uvek imam, a za ovaj recept, srećom, ne treba puno povrća. 

U ovom receptu će puno toga biti označeno sa "ako imate": ako imate svež beli luk - sjajno! Ako ne, dobar je i onaj u prahu. Ako nemate paradajz pire, poslužiće i svež, iseckan paradajz. Ili kvalitetniji kečap. Šta god poželite, koje god ukuse volite - ovaj recept se prilagođava. Zapravo, umesto recepta, danas delim set instrukcija za brz i jednostavan (zdrav, ukusan...) pilav iz tiganja. Pa, da počnemo. 


Za dve porcije potrebno je:

2 pileća bataka i karabataka - ovo je jedini deo recepta koji predlažem da ne menjate
so i biber - po ukusu
1 manja glavica luka - crnog, crvenog ili praziluka
1 kašika paradajz pirea, ili jedan paradajz sitno naseckan
pola kašičice belog luka u prahu, ili dva čena svežeg belog luka
1 šoljica (za kafu) pirinča, najbolje dugog zrna, ali poslužiće i druge vrste - jedino se vreme kuvanja može menjati u zavisnosti od toga koju vrstu koristite
4 šoljice pileće supe ili 4 šoljice vode zakuvati sa začinima koje inače stavljate u supu (so, biber, luk u prahu, sušeni peršun)

1. Piletinu posolite i pobiberite, ostavite da odstoji sat-dva van frižidera, zatim dobro osušite ubrusom.
2. U dubljem tignju dobro zagrejte malo maslinovo ulja, pa spustite meso prvo kožicom nadole. Pržite dok ne dobije lepu zlatnu boju i korica ne postane hrskava.
3. Okrenite piletinu i pržite s druge strane, takođe dok se lepo ne zapeče - otprilike 10 minuta sa svake strane.
4. Sklonite piletinu iz tiganja, a zatim malo smanjite temperaturu i dodajte sitno naseckan crni luk. Malo ga posolite i pobiberite.
5. Dodajte paradajz, promešajte, a zatim i beli luk. Pustite da se dinsta sve zajedno pet minuta.
* Ako želite, sve ovo kad se prodinsta možete izraditi u blenderu, ali nije neophodno.
6. Pirinač dobro operite pod mlazom vode, a zatim ga dodajte u tiganj. Promešajte sve zajedno, malo posolite, i pustite da se proprži 3-4 minuta.
7.Ugrejte supu ili vodu sa navedenim začinima do ključanja, zatim je nalijte u tiganj i sve promešajte malo. 
8. Vratite piletinu u tiganj, kožicom nagore, pa smanjite temperaturu (otprilike na 2 od 6 u mom slučaju) i ostavite da se kuva sve dok se pirinač ne skuva, i voda ne ispari. Ne mešajte, ne poklapajte i ne dirajte tiganj sve do kraja. Dužina kuvanja zavisi od vrste pirinča koju koristite - u slučaju pirinča dugog zrna to je oko 30 minuta.
9. Pred služenje, po želji, pospite sve s malo svežeg naseckanog peršuna.



Comments