Pogačice (skonsi) od speltinog brašna sa crnim maslinama i sirom


Evo jednog brzog recepta za nešto zdravije pogačice, idealne za doručak ili večeru. Skonsi su poreklom iz Engleske i originalno su slatke pogačice, ali idealni su i u slanoj varijanti. Ne koristi se kvasac, već prašak za pecivo, što ih čini veoma brzima i lakima za pripremu. 

U pogačicama sam odlučila da isprobam speltino brašno, koje sam po prvi put kupila od domaćeg proizvođača (do sada sam ga nabavljala u DM drogerijama). Zovu se Spelta Jokić i dolaze iz Ravnog Sela, u blizini Novog Sada. Brašno sam kupila direktno od njih i ono što me posebno oduševilo jeste svežina - brašno se melje na sam dan ili par dana pre isporuke, što ga čini posebno ukusnim. 

Spelta je stariji rođak tradicionalne pšenice, i njeno brašno je ne samo zdravije, već i ukusnije od belog pšeničnog brašna. Neke vrste integralnog speltinog brašna pogoduju čak i dijabetičarima. Ipak, ona sadrži gluten, pa se ne preporučuje ljudima s celijakijom.

Skonsi su se, kao što sam već navela, u početku najviše pravili u slatkoj verziji, mada su meni draži slani jer preferiram slan doručak. U ovom receptu kombinovala sam crne masline i sir, a može se dodati gotovo bilo šta - pustite mašti na volju i koristite slobodno druge sastojke koje volite. Pored ovih, slanih pogačica, htela sam da isprobam brašno i u jednom slatkom receptu, koji uskoro stiže na blog.



Za 9 pogačica potrebno je: 

300g mekog speltinog brašna

1 kesica braška za pecivo

1 kašičica soli

1 kašičica mlevene ljute paprike

Malo bibera

80g hladnog putera

1 šolja (2dl) jogurta

100g kačkavalja

100g crnih maslina bez koštice

Za premazivanje: jedno jaje, malo krupne morske soli i malo susama

 


1. U većoj činiji pomešati suve sastojke: brašno, prašak za pecivo, so, biber i mlevenu ljutu papriku.

2. Dodati puter naseckan na kockice ili narendan, pa kratko izraditi rukom ili u multipraktiku dok se ne stvore grudvice.

3. Dodati narendan kačkavalj, sitno naseckane masline i jogurt, pa izmešati da se sjedini i poveže. Pazite da ne premesite.

4. Ako je testo suviše mekano, prebacite ga u činiju s poklopcem i ostavite u frižideru oko pola sata da se ohladi jer će biti lakše za rad. Ovaj deo slobodno preskočite ako ste u žurbi - biće podjednako ukusno.

5. Uključite rernu da se ugreje na 200 stepeni.

6. Na pobrašnjenu površinu izručite testo i blago ga rastanjite oklagijom – treba da bude debelo 1-2 cm. Čašom ili okruglom modlom secite pogačice (možete ih naseći i nožem na veće komade), pa stavite na tepsiju s pek papirom.

7. Premažite svaku pogačicu blago umućenim jajetom i pospite sa malo soli i susama.

8. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 15-20 minuta.



Comments