Domaća pica za mene nikada ne može biti potpuno ista kao ona iz (dobre) picerije, gde se peče u profesionalnim pećnicama na veoma visokoj temperaturi. Ali, s ovim testom sam postigla da dobijem nešto veoma slično. Posle recepta, delim sa vama nekoliko saveta za pečenje pice, kako biste dobili tanko i hrskavo testo, što sličnije onom koji naprave u piceriji. Uživajte :)
Za dve srednje osnove potrebno je:500g brašna T-500 (ili ako možete da 00 brašno - još bolje)
7g suvog kvasca
10g soli
325g mlake vode
40g maslinovog ulja
1. Brašno izmeriti i sipati u veću posudu.
2. Na jedan kraj posude dodati so, na drugi suvi kvasac. Kratko rukom utrljati kvasac i so u brašno.
3. Dodati vodu i maslinovo ulje, pa sve izmešati kašikom.

5. Testo izručite na blago pobrašnjenu površinu, pa mesite 5-10 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
6. Premažite veću, čistu činiju maslinovim uljem pa stavite umešeno testo u nju i ostavite da narasta dok se ne udvostruči - jedan do dva sata. Testo možete ostaviti i u frižideru preko noći, samo ga dobro zatvorite ili pokrijte kako se ne bi sušilo.
7. Naraslo testo izručite na blago pobrašnjenu površinu i podelite na dva dela.
8. Rukama raširite testo na željenu veličinu, pa prebacite na pek papir.
9. Stavite sve nadeve koje želite, pa ostavite picu da narasta dok se ne ugreje rerna.
10. Ugrejte rernu zajedno s najvećim plehom koji imate na najvišu temperaturu (240-250 stepeni). Ja koristim pleh od rerne koji okrenem naopako, tako da dobijem ravnu površinu.
11. Kada je rerna ugrejana, pažljivo izvucite pleh pa na njega stavite pripremljenu picu sa pek papirom. Pecite 10-12 minuta, ili dok se testo ne ispeče onoliko koliko vi želite.
Za dobru picu u kućnim uslovima, najvažnija je rerna. Moja rerna nema ventilator, ni neke posebne programe za pečenje. U suštini, jaka temperatura i kratko vreme pečenja su najvažniji za hrskavu koricu, zato uvek pazim da dobro ugrejem rernu pre nego što stavim picu da se peče.
Drugi savet je da, kada ubacite picu u rernu, na dno rerne ubacite nekoliko kockica leda i odmah zatvorite vrata od rerne. Stvoriće se para koja će pomoći da se stvori lepa korica.
Poslednji savet vezan je za testo. Što duže narasta, biće ukusnije, stoga je uvek bolje zamesiti testo dan unapred i ostaviti ga u frižideru sve dok vam ne zatreba. Ako ne želite da čekate, umešeno i naraslo testo možete i smrznuti - malo ga premažite s maslinovim uljem i stavite u kesicu za zamrzivač. Kada želite da spremate picu, 2-3 sata ranije samo izvadite testo iz zamrzivača, sačekajte da se odmrzne i nastavite od koraka br. 7 u receptu.








Comments
Post a Comment