Lisnate tortilje od speltinog brašna

Ako bih morala da biram omiljenu hranu, to bi definitivno bile lepinje, tortilje, naan i slični oblici hleba. Englezi imaju fin izraz da sve ovo elegantno povežu u jednu reč - flatbreads, ili ravni hlebovi. U njih spada sve od meksičkih tortilja, italijanske fokače, preko somuna i lepinja s ovog područja, do palačinki s mladim lukom (scallion pancakes) koje dolaze s Dalekog istoka.

Recept iz ovog posta, iako nosi naziv tortilje, zapravo po postupku najviše podseća na indijski hleb po imenu paratha. U njima se smenjuju slojevi testa i putera, pa se zahvaljujući tome divno listaju dok se peku. Za pripremu jeste potrebno nešto više vremena nego kod običnih tortilji, ali verujte mi - i te kako se isplati. 



Za 8 tortilja potrebno je:

420g speltinog mekog brašna

2 kašičice soli

2 kašike maslinovog ulja

240ml tople vode

120g putera - za premazivanja

1. Puter izvadite iz frižidera i ostavite da omekša dok pripremate testo.

2. Sve sastojke za testo - brašno, ulje, so i vodu - pomešajte u većoj činiji i od njih zamesite testo. Ostavite pola sata da odstoji dobro pokriveno kako se ne bi sušilo. 

3. Nakon toga, podelite testo na 8 jednakih delova. Pomoću oklagije razvucite svaki deo na što veći krug. Ako je potrebno, pospite malo brašna na radnu površinu. 

4. Premažite testo s otprilike 15g putera, pa urolajte kao palačinku. Zatim krajeve uvijte ka unutra, tako da dobijete oblik slova S. Savijte testo na pola tako da jedan urolani kraj dođe ispod drugog. 

5. Ovako urolano testo ostavite u zatvorenoj činiji do pečenja u frižideru (kako se puter ne bi topio) - najmanje 1 sat ili do 24h.

6. Veći, nelepljiv tiganj dobro ugrejte s malo ulja. 

7. Rastanjite pažljivo oklagijom palačinku na veličinu tiganja, očistite od viška brašna, pa pecite po 3-4 minuta sa svake strane.

8. Pre svake naredne palačinke u tiganj dospite malo ulja kako se ne bi lepile. 




Comments