Ne znam odakle nam dolazi ova vrsta hleba, ali je definitivno na internetu najpoznatija kao pull apart bread. Po meni, dušu dao za deljenje, otkidanje vrućih komada i uživanje vikendom uz dug, lenj doručak.
Pravila sam ga od speltinog mekog brašna, ali ovo možete i menjati i prilagođavati po svom ukusu. Meko speltino možete zameniti istom količinom integralnog pšeničnog ili speltinog brašna, a ako odlučite da koristite belo pšenično brašno, povećajte količinu na 500g.
Takođe se može praviti s punjenjem po želji, kao što su na primer gauda i kečap, puter sa začinskim biljem, spanać i sitni sir... Ja sam se odlučila za ljutenicu (ljut ajvar) i origano.
Potrebno je:
470g mekog speltinog brašna
5g suvog kvasca (1,5 kašičica)
10g soli (dve pune kašičice)
40g maslinovog ulja (4 kašike)
330ml vode
Nešto za premazivanje, kod mene su to 3 kašike ljutenice i malo origana
1. Sve sastojke za testo pomešajte, kratko zamesite, pokrijte dobro i ostavite da odmori 30 minuta.
2. Premesite dok ne dobijete glatko, rastegljivo testo. Ostavite da narasta na sobnoj temperaturi dok se ne udvostruči, ili u frižideru preko noći. U oba slučaja dobro poklopite kako se ne bi sušilo.
3. Naraslo testo izručite na dobro pobrašnjenu površinu, pa malo pospite brašnom kako se ne bi lepilo za oklagiju.
4. Oklagijom rastanjite na kvadrat veličine 40x40 cm, otprilike na veličinu najvećeg pleha od rerne i debljine 5mm.
5. Premažite punjenjem po izboru.
6. Isecite na trake otprilike širine kalupa za hleb u kome ćete ga peći. ja sam dobila 6 traka.
7. Sve trake složite jednu na drugu, zatim isecite na kvadrate, dakle dobije se otprilike 6 grupa od 6 kvadrata testa.
8. Podmažite dobro kalup za hleb uljem ili puterom, pa ređajte kvadrate testa jedan za drugim dok ne popunite ceo kalup.
9. Prekrijte sve čistom krpom i ostavite da odstoji dok se rerna ne ugreje.
10. Ugrejte rernu na 180 stepeni.
11. Pecite hleb 30-35 minuta u zagrejanoj rerni.
Comments
Post a Comment