Jednostavno testo za picu i (ne)standardni nadevi

Koja pica vam je omiljena? U našoj kući se ne diskriminiše :) Obično spremamo personal pizzas, odnosno, moj je zadatak da zamesim i razvučem testo, pa zatim po ukusu svako na svoju stavi šta mu je po volji. Spremamo je sigurno jednom u dve nedelje, a ja (potajno) uvek odlučim da imamo picu za ručak kad treba isprazniti frižider pa se tako na njoj nađe svašta - od spanaća i tunjevine do slanine i pesto sosa. 

Testo za picu koje delim ovde je nešto drugačije od onog koje sam predstavila u ovom postu. Manje je lepljivo pa se zbog toga lakše mesi, a skoro da i ne mora da se mesi. Ja volim da ga pripremim ujutro, dok spremam doručak, ćušnem u frižider da lagano narasta i onda je ručak samo igranje s nadevima. 

Kad smo kod nadeva, ovaj put sam htela nešto drugačije da probam, pa je tako jedna pica s pestom od spanaća, druga s karamelizovanim lukom i dimljenom slaninom, a treća s povrćem.

Glavni trik, kao i kod bilo kog drugog spremanja pice je - vrela rerna + para. Ja za ovo koristim mali pleh oji stavim da se greje na dnu rerne zajedno s njom, pa kad ubacim picu da se peče, uspem jednu šolju tople vode u pleh i brzo zatvorim rernu. Para koja nastane pomaže da testo naraste, da bude hrskavije i vazdušastije na kraju.


Za tri manje podloge za picu će vam trebati:

300g brašna T-500

1 kašičica suvog kvasca

1 kašičica soli

200g mlake vode

1. Sipajte brašno u veću činiju, pa dodajte so i kvasac tako da se ne dodiruju - na dva kraja činije. Kratko ih umešajte u brašno.

2. Dodajte vodu pa zamesite testo toliko da se sve poveže. Pokrijte testo i ostavite na pola sata na sobnoj temperaturi.

3. Vlažnom rukom kratko premesite testo, prebacite u nauljenu činiju i ostavite da narasta dok se ne udvostruči. Ja ga u ovom trenutku stavim u frižider i zaboravim na njega na 2-3 sata. Ako vam je potrebno da brže naraste, ostavite ga na sobnoj temperaturi.

4. Kada je naraslo, izručite testo na pobrašnjenu površinu, podelite ga na tri dela, pa svaki deo oblikujte u lopticu. Ostavite 10 minuta da odmori.

5. Na pek papir pospite malo kukuruznog brašna (koristim kukuruzno jer se manje upija i testo se ne lepi toliko) prebacite jednu lopticu, pa oklagijom razvucite. Ponovo ostavite da odmori 10-15 minuta, pa stavljajte nadeve po želji.

6. Za to vreme, ugrejte rernu na najjaču temperaturu, zajedno sa plehom na kome ćete peći picu. 

7. Picu sa pek papirom pažljivo prebacite na dobro zagrejan pleh i pecite 10 minuta.

Pesto od baby spanaća

Kako bosiljku (bar onom mom s terase) više nije sezona, napravila sam ovu verziju. 

Potrebno je: 

1-2 šake opranog svežeg baby spanaća

40 grama oraha (kratko ih propržite prvo na suvom tiganju)

50 grama narendanog parmezana ili grana padano sira

1 čen belog luka

60 ml maslinovog ulja

so po ukusu

Sve sastojke dodajte u multipraktik, pa blendajte dok se ne dobije sos. Probajte, pa začinite dodatno po ukusu. Možete dodati i malo sušenog bosiljka za ukus koji još više podseća na klasični pesto sos.

Karamelizovani luk

1 manja glavica crnog luka

2 kašike maslinovog ulja

malo vode (po potrebi)

3 kašike aceto balsamico sirćeta

1 kašičica šećera

prstohvat soli

Na maslinovom ulju na srednjoj temperaturi dinstajte sitno naseckan crni luk sve dok sva voda ne ispari i ne počne da menja boju u braon. Ako je potrebno, dodajte malo vode dok se luk potpuno ne izdinsta. Zatim dodajte kašičicu šećera i promešajte. Kada je sva voda isparila, dodajte aceto balsamico i dobro promešajte. Na samom kraju blago posolite. Gotovo je kada se aceto zgusne. 

Karamelizovani luk se može čuvati u teglici u frižideru tri do četiri dana.


Comments